Ak si zvyknete sem tam, alebo aj pravidelne kupovať exotické avokádo, kôstka z neho pravdepodobne aj u vás končí v koši. Niektorí ju maximálne zasadia. Rastlinka vám takto síce vyrastie, no plodov, sa pravdepodobne nedočkáte. Na to, by ste totiž potrebovali takzvaný štepený stromček. Prečo teda vôbec hovoríme o kôstke? Pretože je extrémne zdravá. Dokonca viac ako samotný dužina.
Škoda vyhadzovať
Avokádo nepatrí k tým najlacnejším surovinám a keďže práve kôstka, tvorí viac ako pätnásť percent z celého ovocia, je teda veľká škoda, keď ju jednoducho zahodíme. Ak sa na jej ochutnanie dáte, pripravte sa na to, že jej chuť nepatrí k tým najpríjemnejším. Je totiž veľmi horká. Túto chuť spôsobuje vysoký obsah horčín, ktoré podporujú správne trávenie. Ak ju však pridáte napríklad do jogurtu, alebo zeleninového šalátu iba v malom množstve, nemusíte sa obávať, že jedlo nebude chutiť tak, ako má. s najväčšou pravdepodobnosťou kôstku ani neucítite.
Ako sa popasovať s kôstkou
Pred tým ako sa ju rozhodnete konzumovať, ju musíte rozrezať. Postačí vám na to obyčajný, trošku ostrejší, kuchynský nôž. V skutočnosti je totiž dosť mäkká. Následne rozdrvíte jej vnútro , ktoré môžete pridať do jedla. Okrem spomínaných spôsobov, je vhodná napríklad do smoothie, alebo ako zdravá prísada do cesta na pečivo, či koláče.
Najzdravšia z celého ovocia
Viac ako tretina všetkých zdraviu prospešných látok, sa nachádza práve v kôstke. V podstate to tak býva pri väčšine druhov ovocia aj zeleniny. konzumácia avokádovej kôstky pozitívne vplýva napríklad aj na zdravie a vitalitu vašej pokožky. Okrem toho má silné antioxidačné účinky, napomáha udržiavať správnu hladinu cukru v krvi, cholesterolu, krvného tlaku, podporuje správne trávenie a z tela odbúrava nadbytočné tuky. Kôstku teda od tohto momentu určite prestaňte vyhadzovať.